top of page

Dialoog

Klik op de afbeelding om het concert te bekijken

Afbeelding voor video Dialoog.JPG

Orgelimprovisaties (audio)

1. Prélude non mesuré
2. Prière pour Marie
3. Récit
4. Tierce en Taille
5. Miracles
6. Prélude en forme de canon
7. Sans joie
8. Pièce en pitié
9. Récit en deuil
10. Feuilles mortes
11. Joie de vivre

Dialoog


Sint Jozefkoor

in gesprek met Jan van de Laar
Gregoriaanse bloemlezing met orgelimprovisatie

 

 

Mini-Messiah

In een doorlopend verhaal wordt het leven van Christus bezongen van zijn naderende komst , de aankondiging en geboorte (1), jeugd (2), openbare leven (3), lijden, sterven en opstanding (4), naar Hemelvaart en Pinksteren (5). De gezangen die het verhaal vertellen, zijn genomen uit het gregoriaanse repertoire van de zondagsmissen en lopen van Advent tot en met Pinksteren.

 

Dialoog

Alleen díe gezangen zijn gekozen die voldoen aan het criterium van “sprekend” zijn. De gespreksvorm is in elk stuk aanwezig. Zodoende wordt op het micro-niveau van de melodie zelf de dialoog gevoerd. Tevens gaat het koor het gesprek aan met het orgel en omdat de bezoekers diverse keren uitgenodigd worden om mee te zingen, kun je spreken van een samenspraak op macro-niveau.

 

Orgelimprovisatie

Zoals het een goede dialoog betaamt speelt de één al luisterend in op wat de ander naar voren brengt. De melodieën van het Sint Jozefkoor staan dan wel vast, Jan van de Laar haakt daar op het Robustelly-orgel al improviserend op in. Wat voor hem van te voren duidelijk is, dat zijn de gekozen gezangen en de thematiek. In zijn voorbereiding kan de organist zich daarbij enigszins een gedachte vormen. Maar verder ontstaat de orgelmuziek op het moment van uitvoering zelf. Daarmee legt het Robustelly-orgel de verbinding tussen het gregoriaans van koor en bezoekers en brengt een werkelijke dialoog tot stand.

 

Opzet en samenstelling: Jos Leenen 

12. Récit avec joie
13. Toccata du Saint Esprit
14, Postlude
Dia1.JPG

19 maart 2023
20.00 uur

St. Lambertuskerk
Helmond

toegang gratis

Copyright © 2023 
Sint Jozefkoor Helmond

bottom of page