top of page

Op 14 februari overleed volledig onverwacht ons koorlid Frans Verbakel, nog geen jaar nadat hij afscheid moest nemen van zijn vrouw Jeanne. Frans was hét voorbeeld van het waarmaken van Theo Driessens idealen. Als kerkkoorzanger, maar ook als lid van de Morrisdansgroep Helmond, waar hij vanaf zijn jeugd de dansen begeleidde op zijn blokfluit. Begonnen als St. Jozefzangertje, kwam hij na diverse omzwervingen door Helmond als lid van diverse koren eind 2014 weer terug bij het Sint Jozefkoor, waar hij in 2022 nog zijn 70-jarig jubileum als kerkkoorzanger vierde. 

 

Frans sukkelde de laatste tijd met zijn gezondheid, maar ondanks dat was hij als voorzanger vrijwel iedere week aanwezig op de repetities en in de Hoogmis op zondag om met ons de mis op te luisteren. Zijn plotselinge overlijden kwam voor ons als een grote schok. We hadden hem nog zo graag vele jaren in ons midden gehad. Het heeft niet zo mogen zijn. 

 

Eens zullen wij allen zingen met de engelenkoren; Frans is ons voorgegaan en wij geloven dat hij nu in eeuwigheid met zijn vrouw Jeanne herenigd is. 
 

Peter Gruithuijzen overleed op zaterdag 30 juli 2022 na een ziekte van ruim twee jaar. Peter werd begin 2011 (weer) lid van het koor. Destijds zong en dirigeerde hij ook bij het gregoriaans koor van de Petrus Banden parochie in Son, een lidmaatschap dat hij een aantal jaren combineerde met het zingen bij het Sint Jozefkoor. Hij werd “weer” lid want ook in de jaren tachtig en negentig maakte hij deel uit van het koor en de woensdagavondgroep van de St. Jozefzangertjes. 

Peter zal in onze herinnering blijven als een warme, gevoelige persoonlijkheid met een oprechte belangstelling voor de actualiteit, omgeving en mensen om hem heen. In het begin van het millennium heeft hij zich sterk gemaakt voor het starten van een koorklas in Son en Breugel, een idee dat hij ook ten uitvoer heeft gebracht. Dat was typisch wat hem kenmerkte: eenmaal een voornemen in zijn hoofd zou hij het ook realiseren. Het was moeilijk hem daarvan af te brengen.  

 

Het koor heeft de laatste eer kunnen bewijzen aan Peter met het opluisteren van de uitvaartmis in de parochiekerk van Nederwetten.
 

Plotseling stond Antoon daar tussen ons in, in het TDI, zaterdagavond half zeven. Hij was terug in Helmond en dus terug bij het koor, na veertig jaar. De voorzitter dacht dat de dirigent er wel van wist en de dirigent dacht dat de voorzitter er wel van wist. Maar alleen Antoon zelf wist: Ik kom weer zingen. En dat deed hij, vol overgave, want half iets doen bestond niet voor hem.
Antoon zong weer en overbrugde daarmee moeiteloos veertig jaar. Hij kwam in het bestuur en hij schreef  voor ons mededelingenblad. 

Artikelen over zijn studie naar het gregoriaans verschenen. Hij ging in 2005 nog mee naar Rome en toen was Antoon weer weg. Hij werd enkele jaren dirigent gregoriaans in Bakel. 

 

Eind 2014 zagen we Antoon terug op dezelfde verrassende manier. Hij stond weer tussen ons in en zong mee. Altijd was Antoon bereid een repetitie of H. Mis over te nemen. Onmiddellijk was hij bereid het dirigentschap van het Pauluskoor over te nemen. Bijna alle zaterdagen en zondagen was hij er voor het Sint Jozefkoor. 
Eén keer was Antoon nog live op tv, bij de eerste tv-mis op 25 februari 2018. De laatste keer was hij met ons bij de opname van het geloofsgesprek.

 

En weg was Antoon weer om deze keer niet meer terug te keren.
Op die allerlaatste keer na dan, toen wij voor hem de uitvaart en tot slot het In Paradisum zongen.

 

20240215 IM foto Theo Bastiaans.jpg

Theodorus (Godsgeschenk)
 

Flierefluiter voor God, voor den duvel niet bang
Dansend en zingend en lachend de wereld door
Dubbel en tripel, uitbundig zijn leven gevierd

 

Standvastig, bevlogen, gelovig het leven omarmd
Veelzijdig, met humor als wapen, een ijzeren wil
Van buiten luidruchtig soms, schaterend, hart op de tong

 

Van binnen begeesterd, gevoed door verstillende kracht
Kinderlijk dankbaar voor al wat er kwam op zijn weg
Deo Volente, tot morgen, als God het belieft

 

Pro Deo gezongen, zo hoorde zijn gregoriaans
Doorleefd, met plezierige ernst, een zingend gebed
En zingend telt dubbel, dus zing maar, dan bid je voor twee

 

Flierefluiter voor God, voor sterven niet bang
De poort daar staat open voor Theo, hij kan er zo in
Dansend en zingend en lachend de hemel door 

bottom of page