top of page

Wie wij zijn

Het Sint Jozefkoor uit Helmond bestaat al meer dan 100 jaar. Al die jaren zingt het koor, onafgebroken, elke zondag om half 10 de mis in de St. Jozefkerk. De koorleden doen dat pro Deo, letterlijk voor God, als ze in de eredienst hun gregoriaanse gezangen ten gehore brengen.

 

”We treden niet op, we geven geen concert,” zegt Jos Leenen, dirigent sinds 1991. “Applaus is ons een gruwel. Je mag het ook geen uitvoering noemen. Nee, we zijn een wezenlijk onderdeel van de eucharistieviering en zingen de gezangen die voor die dag bedoeld zijn". Het koor vormt een dienende schakel tussen de zingende priester en het zingende volk. Niets gezapigheid, niets ouderwets, maar springlevend. Het koor overleefde alle modegrillen en zingt nog iedere zondag de Hoogmis met meer toewijding dan ooit.

Het koor is opgericht in 1922 door  Henri Michielsen, al voor de opening van de Sint Jozefkerk in 1923. Theo Driessen die onderwijzer was aan de Sint Jozefschool, maakte in 1928 kennis met de Ward-methode, een manier om kinderen een doorleefde muzikale vorming te bieden. In 1929 begon hij met 15 jongens van de Sint Jozefschool de Ward-methode toe te passen. Binnen een jaar zongen deze Sint Jozefzangertjes al mee in de kerk. In 1930 benoemde het kerkbestuur Theo Driessen tot directeur van het Sint Jozefkoor.

StJK-0007 a.jpg
StJK-0014.jpg

Naast de wekelijkse hoogmis heeft het koor vele eucharistievieringen opgeluisterd en zangdemonstraties gegeven door heel Nederland en West-Europa. Regelmatig werden studiereizen georganiseerd naar o.a. Vaals, Solesmes, Mechelen, Brugge, Leuven, Rome en Kevelaer. Opnamen bij die gelegenheden gemaakt, resulteerden in een aantal cd’s, die ook via de webpagina platen & CD's te beluisteren zijn.

 

In 2014 heeft het koor een facsimile-uitgave verspreid van het Vesperale van Margriet van Cortenbach. Het kostbare handgeschreven gebedenboek uit een Helmonds klooster bevat naast gregoriaanse gezangen ook haar persoonlijke notities, waardevol voor de geschiedschrijving van Helmond. Het originele manuscript uit 1536 is in het bezit van de stad Helmond. Diverse gezangen uit dit vesperale, waaronder het speciaal voor het toenmalige Helmondse klooster geschreven Pangimus, zijn op cd gezet.

 

In 2018, 2019 en 2020 was het Sint Jozefkoor 16 keer op de zondagochtend op tv te zien en te horen bij de eucharistievieringen die de KRO/NCRV vanuit de Sint Jozefkerk live uitzendt. Deze uitzendingen zijn via de pagina "Radio en TV" te bekijken.

Screenshot_2018-04-08-21-47-47.png

Het Theo Driessen Instituut

Omdat elke zondag zijn eigen gezangen heeft, dient er ook elke zaterdagavond gerepeteerd te worden in het Theo Driessen Instituut, de thuisbasis van het koor. ”De meeste mensen schrikken van de zaterdagavond als repetitie- moment, maar dat valt reuze mee. Om half zeven beginnen we en om half acht gaan we even naar de bar en gedragen we ons wat minder serieus.  Zo hebben we zaterdag overdag om te klussen en de avond voor eventuele andere bezigheden.” Het Theo Driessen Instituut, schitterend gelegen aan het Zangershof, heeft een alom geroemde zaal met een geweldige akoestiek. Behalve thuishaven voor verschillende muziekgezelschappen, worden er al jaren concerten gegeven van internationale allure. 

Het koor repeteert iedere zaterdagavond van 18.30 to 19.30 in het Theo Driessen Instituut, Willem Prinzenstraat 43  te Helmond.

StJK-0223-02.jpg
19851121 Pauselijke muziekschool (1).jpg
20220515_Afbeelding_11.jpg
Rome 2014 (32).JPG
Repetitie TDI.jpg
bottom of page